اهداف بازاریابی
برنامه های بازاریابی کامل و صحیح، ایجاد تعادل و تناسب بین محصولات شرکت و بازارهای هدف، جز اهداف بازاریابی است که بازاریابها از آن استفاده میکنند. اهداف باید قابل تعریف، قابل اندازه گیری، مورد توافق سهام دارن، واقع بینانه و دارای زمانبندی باشند.
توزیع
یکی از اجزای آمیخته بازاریابی است که در سادهترین حالت آن وظیفه انتقال محصول از محل تولید به محل خرید مشتری را به عهده دارد. بعبارت دیگر مهمترین وظیفه مدیریت توزیع این است که کالا را در زمان و مکان مناسب در دسترس مشتریان بالقوه قرار دهد.
هنگامی که در مسیر اهداف بازاریابی، شما مشتری هدف خود و همچنین استراتژی قیمت تان را مشخص کردید، می توانید مکان های مناسبی را برای فروش محصول یا ارائه خدمات خود تعیین کنید. شما ممکن است یک محصول را به صورت آنلاین در فروشگاه های خرده فروشی خود، از طریق کاتالوگها یا با استفاده از عمده فروشان و توزیع کنندگان اصلی به فروش برسانید.
اما اگر شما در حال ارائه یک سرویس و خدماتی مانند خدمات نگهداری حیوانات خانگی یا هر خدماتی مشابه هستید، محل توزیع شما میتواند در خانه های شخصی خود یا در خانه های مشتریان تان باشد. شاید آنها بخواهند برای مدت معین حیوانات خانگی خود را به دست شما بسپارند یا از شما بخواهند که در منزل شخصی آنها به ارائه خدمات به حیوانات خانگی شان بپردازید.
برنامه ریزی
اهداف بازاریابی صحیح به شما کمک میکند تا برنامه های خود را برای ایجاد و فروش محصول یا خدمات خود داشته باشید. برای مثال اگر شما چندین روش مختلف برای درست کردن محصول یا خدمات خود داشته باشید، اهداف بازاریابی به شما کمک تا محصولی مطابق با نیازمندیها و خواستههای مشتریان تولید و به بازارعرضه کنید و این محصول نیز نیازهای مشتریان را رفع خواهد کرد. بر این اساس در طولانی مدت مشتری هدف شما، حجم فروش شما افزایش پیدا کرده و میتوانید قیمت گذاری محصولات خود را نیز افزایش دهید.
برقراری ارتباط
از مهم ترین اهداف بازاریابی کسب وکارها می توان به ارتباطات بازاریابی، افزایش فروش و ارتقای برند نام برد که دستیابی به این نوع اهداف بازاریابی در نهایت سبب میشود تا بتوانید کسب وکار موفقتری داشته باشید.
اهداف شما برای تبلیغات خرده فروشی، شامل هدف بازده مثبت سرمایه گذاری شما در قالب افزایش فروش و افزایش میزان مشتریان جدید میباشد. شما گزینه های فراوانی مانند استفاده از مجلات، رادیو، تلویزیون و وب سایت های مختلف را دارید که بر اساس آن میتوانید بیشترین بازده سرمایه گذاری را برای خود به ارمغان بیاورید.
برخی از اهداف بازاریابی شامل اهداف فروش خاص هستند. تبلیغات تصویری به منظورافزایش سرعت پیام تبلیغات شما در ذهن مشتریان هدف و ایجاد آگاهی بیشتر یکی از ابزار پر استفاده در این زمینه است. افزایش ترافیک بازدید کنندگان در وب سایتها و وب سایتهای شبکه های اجتماعی دو هدف بازاریابی عمومی برای شما هستند که باید به آنها هم توجه ویژهای داشته باشید.
مدیریت برند در بازاریابی صحیح
از مهم ترین اهداف بازاریابی برای شما مدیریت برند تان است. برای جلوگیری از سوء تفاهم برای مصرف کننده در مورد مزایای کسب و کار، شما باید بتوانید مدیریت برند خود را به درستی انجام دهید. شما باید بتوانید پیامهای بازاریابی سازگاری را با درک و فهم مشتریان و هدف ارائه کنید.
بهبود تصویر برند شما یکی از اهداف بازاریابی مهمی که شما باید آن را دنبال کنید است که در ذهن مشتری شکل بسته است. حتی شما میتوانید با اختصاص دادن بخشی از خدمات خود به یک گروه فرعی مانند گروه سالمندان جلب توجه آنها را هم داشته باشید.
شما میتوانید روشهای بسیار زیادی مانند قرار دادن جوایز کوچک در بسته های محصول یا قرعه کشی های بزرگ تبلیغات و همین طور برپایی کمپین های کمک رسانی به دیگران برای بهبود معروفیت نام تجاری خود به کار ببندید. یکی از مهمترین اهداف بازاریابی شما این است که از آسیب رسیدن به ارزش برندتان جلوگیری کنید.
تفاوت بازاریابی با تبلیغات
تبلیغات انتشار پیام های ترغیب کننده است به منظور معرفی و ترویج محصولات و خدمات شرکت به مشتریان موجود و بالقوه در ازای پرداخت مبلغی معین. بازاریابی برنامه ریزی، اجرا و هدایت هدفمند آمیخته ای از فعالیت های تجاری است، به قصد نزدیک سازی خریداران و فروشندگان به یکدیگر به منظور تبادل منافع یا انتقال محصول. در حقیقت بازاریابی مفهومی وسیع تر از تبلیغات است و تبلیغ صرفا بخش کوچکی از بازاریابی است.
تفاوت بازاریابی با فروش
بازاریابی شامل هر اقدامی است که شما به منظور دستیابی به مشتریان و ترغیب آن ها انجام میدهید. فرایند فروش شامل هر اقدامی است که شما آن را با هدف بستن قرارداد فروش و گرفتن امضای مشتری انجام می دهید.
بازاریابی دارای انواع مختلفی است:
- بازاریابی صنعتی
- بازاریابی مصرفی
- بازاریابی عصبی
- بازاریابی چندسطحی
- بازاریابی پارتیزانی
- بازاریابی مویرگی
- بازاریابی چریکی
- بازاریابی دهان به دهان
- بازاریابی اینترنتی
- بازاریابی تک به تک
- بازاریابی شبکهای
- بازاریابی ویروسوار
- بازاریابی سیستماتیک
- بازاریابی مفهومی
- بازاریابی ترکیبی
- بازاریابی ارزشی
نسلهای بازاریابی
فیلیپ کاتلر بازاریابی را به سه نسل متفاوت تقسیم نمودهاست:
نسل اول بازاریابی: تولید => بازاریابی
از نظر کاتلر در سالهای پیش از ۱۹۷۰ ابتدا محصولات تولید و سپس وارد بازار شده و در نهایت توسط بازاریابان به جستجوی چگونگی فروش به اشخاص تفکر میشد. از نظر کاتلر این نوع بازاریابی امروزه در بازار منسوخ شده و چنینی بازاریابی ای منجر به شکست خواهد بود.
نسل دوم بازاریابی: تحقیق => تولید => بازاریابی
کاتلر در ادامه همان بحث تشریح میکند که در نسل دوم بازاریابی تولید کنندگان اقدام به ارائه سبک جدیدی از بازاریابی نمودند. شیوه ای که پیش از تولید به امر بازاریابی پرداخته و پس از پیدا نمودن نیازمندی های فعلی مشتریان، سپس اقدام به تولید نموده و محصولی مطابق با خواسته و پسند مشتریان را تولید و به بازار ارائه نماید. این نسل از بازاریابی نیز در سالهای حدود ۱۹۹۰ منسوخ گردید.
نسل سوم بازاریابی: تحقیق => تولید => بازاریابی => ارتباط دائمی با مشتری تا نفوذ به ذهن و قلب او
در نسل سوم بازاریابی کاتلر عنوان مینماید که امروزه ما جهت موفقیت در فرایند فروش نیازمند یک همراهی با مصرف کنندگان تا پس از مصرف هستیم. مدیران بازاریابی موفق در دنیا امروزه میبایست تا پس از مصرف با مصرف کنندگان در ارتباط بوده و نیازهای آنان حین و پس از مصرف را نیز پاسخ گویند.
نسخه سوم بازاریابی، مفهوم بازاریابی را به صحنهٔ آرزوها، ارزشها و روح انسان می کشاند. نسخهٔ سوم بازاریابی عقیده دارد که مصرف کنندگان، موجودات کاملی هستند که امیدها و نیازهای دیگرشان، هرگز نباید نادیده گرفته شود. بنابراین نسخه سوم بازاریابی، بازاریابی هیجانی را با بازاریابی روح انسان کامل می نماید.